Flag

Paris Brest z kremem waniliowym

ok. 8 sztuk
Średni
20 min
Paris Brest z kremem waniliowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto parzone
60 mlwody
70 mlmleka
50 gmasła
1 szczyptasoli
90 gmąki
2 szt.jajek
50 gpłatków migdałowych
1 szt.jajka (do posmarowania)
Krem waniliowy
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
125 gserka mascarpone
30 gcukru pudru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gdżemu malinowego
50 gborówek amerykańskich
50 gmalin
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wodę, mleko, masło i sól umieść w rondelku i zagotuj.
Po zagotowaniu jednym ruchem wsyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Podgrzewaj ciasto mieszając, aż stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z palnika.
Przełóż ciasto do miski, dodawaj kolejno jajka i miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z okrągłą końcówką (szer. ok. 7 mm).  
Na blachę z wyposażenia piekarnika wyciskaj okręgi o śr. ok. 10 cm, następnie wewnątrz wyciśnij drugi przylegający do pierwszego. Na górze, na łączeniu wyciśnij trzeci okrąg.
Z podanej proporcji powinno powstać ok. 8 gniazdek, posmaruj je lekko jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody i posyp płatkami migdałów.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i natychmiast obniż temp. do 180°C. 

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Pieczenie

Następnie zmniejsz temperaturę i susz ciastka. Po upieczeniu wyjmij ciastka i odstaw do wystudzenia. 

Czas suszenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C

4

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gęsty krem. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką.

5

Przełożenie i dekorowanie

Gniazdka przekrój w poprzek, wypełnij kremem. Możesz dodać owoce i po trochu konfitury. Przykryj górną częścią ciasta. 
Na koniec oprósz delikatnie cukrem pudrem.

Porady i wskazówki