Flag

Omlety biszkoptowe

ok. 15 - 20 sztuk
Średni
40 min
Słodkie biszkopty w śmietankowej pierzynce z borówkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto biszkoptowe
3 szt.jajek
70 gcukru pudru
75 gmąki
3 łyżkiwody
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.


Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dalej. Następnie dodaj żółtka oraz wodę i ponownie połącz wszystkie składniki. Otrzymana masa będzie bardzo delikatna i puszysta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsyp do masy i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.


Ciasto nałóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, odetnij koniec i wyciskaj na blasze w odstępach, owalne biszkopty o średnicy ok. 10 - 15 cm.

2

Pieczenie

Zmniejsz temperaturę pieczenia. Omlety piecz, aż będą lekko złote.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnij nią biszkopty.

4

Dekorowanie

Podawaj z owocami.