Flag

Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)

ok. 20 porcji
Średni
150 min
Wyśmienity chleb na suszonych drożdżach do którego przygotowania nie potrzeba formy!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
800 gmąki
15 gsoli
5 gcukru
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
400 mlwody (ciepłej)
150 mlmleka (ciepłego)
1 łyżkaoliwy

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą, cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko i na koniec oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj misę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieć je krótko ręcznie. Jeżeli ciasto jest klejące, dodaj odrobinę mąki i wyrób plastyczne ciasto. Ułóż je na blasze i ukształtuj w formę okrągłego bochenka. Oprósz chleb delikatnie mąką i natnij nożem, a następnie pozostaw do dalszego wyrastania na około 30 minut.

2

Pieczenie

Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C

3

Następnie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie wg wskazówek. 

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Upieczony chleb  powinien być brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Zdejmij go z blachy i wystudź na kratce.