Flag

Miodownik

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Pyszne, kruche ciasto z masą orzechową i kajmakiem oraz budyniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa orzechowa
100 gmasła
100 gmiodu naturalnego
250 gorzechów włoskich
Ciasto
150 gmasła
150 gcukru trzcinowego
75 gmiodu
500 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
Krem budyniowy
750 mlmleka
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
60 gcukru lub cukru trzcinowego
100 gmasła
Masa kajmakowa
500 gkajmaku masy krówkowej
0,5 łyżeczkisoli

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Masa orzechowa

W garnku umieść masło i miód, podgrzej do momentu połączenia się składników, dodaj orzechy i praż przez kolejne kilka minut, odstaw do przestudzenia.

2

Ciasto

Masło rozpuść. Podgrzewając dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia się. Pod koniec dodaj miód. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Do suchych składników przelej lekko ciepłą masę z masłem, cukrem i miodem. Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wielkość blachy o wym. 24 x 28 cm. Ciasto będzie klejące dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dwa pierwsze blaty piecz kolejno w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Na trzeci blat wyłóż masę orzechową i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone blaty ciasta przestudź.

4

Krem budyniowy

Odlej do naczynia ok. 200 ml mleka i wymieszaj w nim budynie. Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj cukier i kawałki masła, zagotuj. Pod koniec gotowania przelej wymieszany budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.


Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem.

5

Masa kajmakowa

Kajmak wymieszaj równomiernie z solą, rozsmaruj go na drugim blacie i przykryj orzechowym blatem. Wystudzone ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.