Flag

Mini babki z kokardką

6 sztuk
Średni
40 min
Mini babki słodkim prezentem na każdą okazję
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek przełóż po ok. 2 łyżki ciasta.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz według poniższych wytycznych.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij brzeg opakowania i udekoruj babeczki.

4
Picture - rezept-handling-dekoridee-schleife-step1.jpg

Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 2 mm na średnicę ok. 15 cm. Na jedną kokardkę wytnij dwa paski o szerokości 2 cm i długości 10 cm (Zdj. 1).

5
Picture - rezept-handling-dekoridee-schleife-step2.jpg

Na końcach jednego paska wytnij trójkątne kawałki. Końce drugiego paska zagnij i złącz po środku, a następnie odwróć (Zdj. 2).

6

Złącz ze sobą dwie części kokardki zwilżając lekko mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Na koniec wytnij z masy mały prostokątny pasek (na węzeł) i przyklej na środku kokardki. Ozdób kolorowymi perełkami.