Flag

Lukrowane Pierniczki Aniołki

ok. 70 sztuk
Średni
100 min
Lukrowana słodycz idealna na bożonarodzeniowy stół – korzenne ciasteczka w kształcie aniołków. Ich przygotowanie to niebiańska zabawa! Poczuj z nami święta
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 - 3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera
1 opak.Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
Picture - Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Podziel lukier na 3 części. Dwie większe (na chmurki i sukienki) i jedną mniejszą (na buzie i skrzydła). Większe porcje lukru wymieszaj jedną z żółtym, a drugą z niebieskim barwnikiem dodając go stopniowo do uzyskania pożądanego odcienia.

Przełóż każdy kolor lukru do osobnego woreczka, odetnij niewielki koniec. Polukruj chmury oraz żółte i błękitne sukienki (najpierw zrób obrysy, a później wypełnij). Białym lukrem namaluj twarze i skrzydła (jeśli chcesz możesz lukier do namalowania twarzy zabarwić delikatnie czerwonym barwnikiem, aby nabrał różowego odcienia).

Na jeszcze wilgotny lukier przyczep perełki. Następnie domaluj ręce, a złotym pisakiem udekoruj skrzydła. Na koniec pisakami o smaku czekoladowym namaluj aniołom włosy i oczy. Udekorowane aniołki układaj obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.