Flag

Kruchy placek z waniliową pianką

16 porcji
Średni
120 min
Maślany spód, śliwki i pyszna waniliowa pianka. Ciasto, które skradnie wasze serca!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
130 gmasła (zimnego)
230 gmąki
70 gcukru
2 szt.żółtek
Waniliowa pianka
8 szt.śliwek
4 szt.białka
160 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
40 gmąki ziemniaczanej
70 mloleju słonecznikowego

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj mąkę, cukier oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części. Jedną większą na spód ciasta i drugą na górę ciasta. Większą częścią ciasta wyłóż dno formy. Drugą część owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczony spód odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Waniliowa pianka

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Śliwki umyj i pokrój na połówki. Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowym oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy stopniowo wlewaj cienką strużką olej i miksuj do połączenia składników.  Na podpieczony spód wyłóż pianę i wyrównaj. Ułóż połówki śliwek. Na wierzch zetrzyj zamrożoną część ciasta.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki