Flag

Kruche waniliowe ciasteczka

ok. 60 sztuk
Łatwy
100 min
Maślane ciasteczka jak z cukierni. Idealne do porannej kawy czy na piknik. Znikną w oka mgnieniu!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
200 gmasła (zimnego)
150 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
400 gmąki

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój w kostkę i utrzyj z cukrem oraz z cukrem z wanilią, do połączenia składników. Dodaj żółtka oraz mąkę pszenną i szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wycinaj z ciasta ciasteczka i układaj je na blasze zachowując odstępy.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki