Flag

Kruche babeczki z kajmakiem i bitą śmietaną

6 sztuk
Średni
160 min
Tartelatki z masą kajmakową, śmietaną z wanilią, owocami i udekorowane pięknymi motylkami – są jak słodkie spełnienie marzeń 🦋 Spróbuj koniecznie!
Jak pyszne są te babeczki tego nie da się opisać – trzeba ich spróbować! Kruche ciasto, wypełnione masą kajmakową, z bitą śmietaną z wanilią, świeżymi owocami oraz Motylkami waflowymi – to wszytko składa się na wyśmienity smak i wygląd 🦋 Jeśli uwielbiasz smak kajmaku to jest to przepis idealny! ...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki pszennej
50 gcukru pudru
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
100 gmasła (zimnego)
2 szt.żółtek
1 łyżkawody
Krem
250 gkajmaku masy krówkowej
1 szczyptasoli
50 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
200 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gborówek amerykańskich
50 gporzeczek czerwonych
50 gmalin
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do misy miksera dodaj mąkę pszenną, cukier puder, pokrojone w kostki zimne masło, żółtka oraz wodę. Szybko zagnieć do połączenia składników. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep nim każdą tartaletkę, delikatne dociskając ciasto do formy. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na około godzinę.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piecz przez około 20-25 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczone spody pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Krem

Do garnka przełóż masę kajmakową, sól i śmietankę.  Gotuj przez cały czas mieszając, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gorący krem nałóż na wystudzony spód. Pozostaw tartaletki do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki na około godzinę.

4

Dekorowanie

Kiedy tartaletki będą schłodzone ubij śmietankę z cukrem z wanilią i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekoruj tartaletki. Na ubitej śmietance ułóż świeże owoce i ulubione motylki waflowe.