Flag

Kostka chałwowa z dżemem jagodowym

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Kruche herbatniki, chałwa i budyń śmietankowy to wyśmienity deser na niedzielne popołudnie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
300 gherbatników
150 gchałwy waniliowej
600 mlmleka
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
250 gdżemu jagodowego, niskosłodzonego
Polewa
100 gczekolady mlecznej
50 gchałwy waniliowej

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozłóż 100 g herbatników. 150 g chałwy pokrusz. Z 600 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko przelej do garnka. Dodaj cukier, pokruszoną chałwę i zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń śmietankowo-chałwowy przykryj szczelnie folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu. Dżem delikatnie podgrzej, żeby nabrał płynnej konsystencji. Połowę dżemu rozsmaruj równomiernie na herbatnikach. Na herbatniki wyłóż połowę ugotowanego i jeszcze ciepłego budyniu. Masę przykryj kolejnymi 100 g herbatników. Rozsmaruj drugą część dżemu i wylej resztę budyniu. Przykryj pozostałymi herbatnikami.

2

Polewa

Czekoladę mleczną rozpuść stawiając miseczkę z kawałkami czekolady nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści wylej ją na ostatnią warstwę herbatników. Pokrusz na nią chałwę.