Flag

Kokosowe babeczki z masą śmietanową

12 porcji
Średni
20 min
Babeczka z ciasta kruchego z dodatkiem kokosu i delikatną masą śmietankową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła (miękkiego)
70 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
2 szt.jajek
110 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
30 gwiórków kokosowych
1 szczyptasoli
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami.

2

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Do utartego tłuszczu z cukrem dodawaj kolejno po jedynm żółtku i dalej ucieraj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i sól.

3

Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj stopniowo do ciasta kokosowego i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach.

4

Pieczenie

Foremki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

5

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę śmietankową przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nią babeczki. Babeczki posyp wiórkami kokosowymi.