Flag

Galette z rabarbarem

16 porcji
Średni
40 min
Rustykalna tarta z rabarbarem i miodem. Do jej przygotowania nie potrzebujesz nawet formy do tarty!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
30 gcukru pudru
150 gmasła (zimnego)
1 szczyptasoli
3 łyżkiwody (zimnej) lub zimnej maślanki
Nadzienie
ok. 500 grabarbaru
ok. 2 - 3 łyżkimiodu
Do dekoracji
ok. 1 - 2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. 

2

Nadzienie

Rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, grubsze łodygi przetnij wzdłuż na pół. Końce poprzycinaj tak, by utworzyć jodełkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Przycięte łodygi rabarbaru poukładaj na cieście, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła. Rabarbar posmaruj miodem. 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia się.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porady i wskazówki