Flag

Eklerki Słony karmel

ok. 25 sztuk
Średni
40 min
Ciasto ptysiowe z masą śmietanową Słony karmel i pistacjami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlwody
100 gmasła
1 płaska łyżeczkasoli
150 gmąki
4 szt.jajek
Solony karmel
300 gcukru drobnego
120 gmasła
180 mlśmietanki 36% tł.
1 łyżeczkasoli
Masa solony karmel
200 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
500 gserka mascarpone
Polewa
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gorzechów pistacjowych (posiekanych)

Zobacz produkty

Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C, dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj razem z masłem i solą, jak tylko się zagotuje wsyp od razu całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką cały czas podgrzewając, aż masa stanie się szklista i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj do połączenia, na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z ozdobną końcówką typu gwiazdka i wyciskaj na blasze w odstępach ciastka o dł. ok. 10 cm.

2

Pieczenie

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. W międzyczasie przed końcem pieczenia pierwszej partii wyciskaj ciastka na drugą blachę. Po upieczeniu pierwszej partii, wstaw do pieczenia drugą.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu odstaw ciastka do wystudzenia.

3

Solony karmel

Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.

4

Masa solony karmel

W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył. Przełóż masę do woreczka z ozdobną końcówką.

5

Polewa

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej zgodnie ze sposobem przygotowania umieszczonym na opakowaniu.

6

Nadziewanie i dekorowanie

Wystudzone ciastka przekrój wzdłuż na 2 części. Na dolną część wyciskaj masę słony karmel i przykrywaj górną częścią ciastka. Na koniec polej wszystkie ciastka polewą deserową i od razu posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia i zastygnięcia polewy.