Flag

Ciasto z sercem

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Pyszne ciasto z sercem z masy marcepanowej - nie tylko na Boże Narodzenie
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Nadzienie
200 gmasy marcepanowej
1 łyżkakakao
1 łyżkacukru pudru
Ciasto
175 gmasła lub margaryny
150 gcukru
2 mlAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
225 gmąki
3 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Foremkę o wym. 25 x 11 cm posmaruj tłuszczem i posyp mąką.

2

Nadzienie

Picture - Kuchen_mit_Herz_step1_0.jpg

Masę marcepanową pokrój na mniejsze kawałki i zagnić w misce z kakao i cukrem pudrem. Następnie uformuj 20 cm wałek i przez środek wytnij wąski pasek (tak jak na zdjęciu).


Picture - Kuchen_mit_Herz_step2_0.jpg

Brzegi przy wcięciu lekko zaokrąglij. Następnie wałek odwróć i uformuj spiczasty brzeg, aby powstało serce.

3

Ciasto

Masło lub margarynę utrzyj mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj cukier, 1/4 aromatu pomarańczowego oraz sól, cały czas miksując. Po dodaniu każdego jajka miksuj na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Połowę ciasta równomiernie rozsmaruj w foremce. Brązowy wałek z serduszkiem ułóż na cieście spiczastym końcem do dołu i przykryj pozostałym ciastem.

4

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a następnie po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw do ostudzenia.

5

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto. Udekoruj dekoracjami z czekolady. Odczekaj, aż polewa zastygnie.

Porady i wskazówki

  • Ciasto nadaje się do zamrożenia.