Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodaj żółtka. Masło rozpuść w garnku i ostudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z masą jajeczną i powoli dodawaj ostudzone masło cały czas mieszając.
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. 3/4 jabłek dodaj do ciasta, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki