Flag

Ciasto owocowe z kruszonką

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto z masą serową i owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
350 gmąki
150 gmasła
100 gcukru pudru
1 szt.żółtka
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Masa serowa
250 gtwarogu
2 szt.jajek
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 łyżkimąki
250 gśliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
470 gbrzoskwiń w syropie
0,5 łyżeczkicynamonu
2 szt.jabłek (kwaśnych)
150 gcukru pudru
Kruszonka
250 gmąki
150 gmasła
125 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść do jednolitej konsystencji, wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, nałożyć do blachy (35x30 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Twaróg zmielić, wymieszać z żółtkami, cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Masę serową wymieszać z pianą z białek nałożyć na podpieczony spód.


Na wierzchu ciasta układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze oraz pokrojone w plasterki brzoskwinie i jabłka. Owoce posypać cynamonem. Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, posypać ciasto.

4

Pieczenie

Ciasto wstawić ponownie do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wystudzić.