Flag

Ciasto Leśny Mech

15 porcji
Trudny
60 min
Pyszne ciasto ze szpinakiem i kremem z białej czekolady, malinami, truskawkami i borówkami. Jego wyjątkowy wygląd i skład zaskoczy Twoich najbliższych.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Porady i wskazówki
Zobacz również przepis na ciasto Malinowy Leśny Mech
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto ze szpinakiem
450 gszpinaku mrożonego i rozdrobnionego
330 gmąki pszennej
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
260 gcukru drobnego
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
250 mloleju
Krem z białej czekolady
750 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
200 gczekolady białej
2 łyżeczkaPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
Dodatkowo
200 gmalin
150 gtruskawek
50 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
1

Ciasto

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Szpinak rozmroź i odciśnij na sicie z nadmiaru wody.
Jajka razem z cukrem i cukrem z wanilią ubij na jasną puszystą masę.
Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem olej.
Następnie dodaj odsączony szpinak i zmiksuj aby równomiernie rozprowadził się w masie.
Na koniec dodaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Ciasto szpinakowe przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

2

Krem z białej czekolady

Z całej porcji śmietanki odlej do miseczki 100 ml i dodaj połamaną czekoladę (pozostałą śmietankę trzymaj w lodówce).
Czekoladę ze śmietanką podgrzewaj na niewielkiej mocy w mikrofalówce lub nad parą wodną. Mieszaj często, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i wmiksuj wystudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Miksuj tylko do połączenia składników.

3

Przełożenie ciasta Leśny Mech

Z wystudzonego ciasta szpinakowego zetnij cienki, wierzchni blat i pokrusz do miski.
Resztę ciasta podziel na dwa blaty, dolny ułóż w czystej tortownicy.
Wyłóż 2/3 kremu z białej czekolady, wetknij w krem ok. 100-150 g malin i przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu i wyrównaj.
Dookoła brzegu udekoruj umytymi i osuszonymi wcześniej owocami. Środek posyp okruszkami zielonego ciasta. 

Porady i wskazówki