Flag

Ciasto czekoladowe z gruszkami

16 porcji
Łatwy
60 min
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
100 gczekolady deserowej
2 szt.gruszek
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
100 mlwody

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto czekoladowe możesz upiec również w blaszce o wym. 25 x 35 cm. Tabliczkę czekolady pokrój na kawałki. Umyj gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. Kiedy masło przestygnie, przelej je do miski, dodaj zawartość opakowania ciasta, jajka i wodę. Wszystko razem miksuj mikserem przez ok. 5 minut, na końcu dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy. Na górze poukładaj kawałki gruszek.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.