Flag

Ciasto Bananowiec

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto z kremem bananowym polane czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
3 łyżkicukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkimąki
2 łyżkimąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 mlmleka
4 łyżkicukru
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
1 tabliczkaczekolady deserowej
5 szt.bananów (małych)
500 mlśmietanki 30% tł.
1 łyżkacukru pudru
Poncz
0,5 szkl.wody
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżkacukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody, płynną zmiksować z budyniem. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem.


Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić z cukrem pudrem, dodać do zimnego budyniu, razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto formując łyżką kopiec.

3

Dekorowanie

Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić.