Flag

Chałka drożdżowa z czekoladą

ok. 8 porcji
Średni
120 min
Chałka zaplatana z 5 pasm. Idealna na Wielkanoc. Łatwy przepis krok po kroku.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto drożdżowe
200 mlmleka
80 gmasła
500 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka
1 szt.białka
75 gkropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady
Do posmarowania ciasta
1 łyżkamleka
1 szt.żółtka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (oprócz czekoladowych kropelek) i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-1

Ponownie zagnieć ciasto na oprószonym mąką blacie i delikatnie zagnieć w nie również czekoladowe kropelki (1 łyżkę kropelek pozostaw do posypania). Podziel ciasto na 5 równych kawałków (najlepiej je zważy, jedna porcja powinna ważyć ok. 200 g) i uformuj je w paski o dł. ok. 40 cm. 

3
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-2

Ściśnij 5 pasm obok siebie i zapleć je w warkocz. Pasmo, które znajduje się najbardziej po prawej stronie przełóż pomiędzy pasmo pierwsze i drugie od lewej.

4
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-3

Następnie pasmo pierwsze z lewej przełóż na środek.

5
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-4

Drugie pasmo z lewej przełóż na środkowe pasmo.

6
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-5

Powtórz te kroki. 

7
Picture - chalka-drozdzowa-z-czekolada-przepis-krok-7

Na koniec mocno dociśnij końce do siebie. Przechyl warkocz w lewo. Przesuń warkocz z papierem do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika, przykryj go bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 20 - 30 min (aż wyraźnie powiększy swoją objętość). Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

8

Dekorowanie

Żółtko wymieszaj z mlekiem trzepaczką, posmaruj nimi warkocz i posyp pozostałymi kropelkami czekolady. 

9

Pieczenie

Chałkę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu przełóż chałkę z papieru do pieczenia na kratkę do przestudzenia i odstaw do ostygnięcia. Uważaj, bo czekoladowe kropelki są po pieczeniu bardzo gorące!