Flag

Buchty drożdżowe

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Drożdżowe bułeczki pieczone jedna przy drugiej. Najlepiej smakują z dżemem :)
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli ciasto jest zbyt luźne podsyp je mąką, jeśli jest zbyt zwarte dodaj mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
40 gmasła
300 mlmleka (ciepłego)
600 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
50 gcukru
2 szt.jajek
1 szt.cytryny (sok i skórka z połowy cytryny)
Do smarowania
50 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztop i lekko ostudź, mleko podgrzej (nie może być gorące). W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, jajka, otartą skórkę i sok z cytryny oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj roztopione masło. Zagnieć całość na gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2

Wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj ciasto ręką a następnie podziel je na 4 równe części. Z każdej części uformuj 4 kulki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj na blasze w 1 cm odstępach, następnie przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrosną (ok. 15 minut).

3

Pieczenie

Przed pieczeniem posmaruj buchty roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone buchty wyjmij z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli ciasto jest zbyt luźne podsyp je mąką, jeśli jest zbyt zwarte dodaj mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego.