Flag

Brioszki

6 porcji
Średni
40 min
Francuskie bułeczki śniadaniowe
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
100 mlmleka (ciepłego)
180 gmasła (miękkiego)
Do smarowania
1 szt.jajka
1 łyżkaśmietany 18% tł.

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder i cukier wanilinowy i sól, wymieszaj. Jajka rozmieszaj z ciepłym mlekiem i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj do połączenia składników, po czym stopniowo, cały czas zagniatając, po kawałkach dodawaj miękkie masło. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski wysmarowanej masłem przełóż ciasto, przykryj dokładnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h, do podwojenia swojej objętości.


Foremki o wym. 7 - 10 cm wysmaruj masłem.

2

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, podziel na dwie części. Każdą połowę podziel na 3 cześci.

3

Z każdego kawałka ciasta oderwij ¼ porcji i uformuj małą kulkę, z pozostałych części utwórz duże kule. Większe kulki ciasta przełóż do foremek. Pośrodku każdej zrób wgłębienie, posmaruj je roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i umieść we wgłębieniu mniejsze kulki. Przykryj ściereczką i odstaw na 1/2 h do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem ze śmietaną. Wstaw do piekarnika.