Flag

Bezy Słony karmel z orzechami

6 sztuk
Średni
20 min
Chrupiąca beza z masą śmietanową Słony karmel i włoskimi orzechami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Bezy
6 szt.białka
300 gcukru
1 łyżkasoku z cytryny
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Solony karmel
300 gcukru drobnego
120 gmasła
180 mlśmietanki 36% tł.
1 łyżeczkasoli
Masa solony karmel
200 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
500 gserka mascarpone
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich grubo posiekanych

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 130°C, blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej, „miękkiej” piany wówczas zacznij dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną wraz z cukrem z wanilią Bourbon. Zmiksuj do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Z gotowej masy, na blasze do pieczenia wykonaj 6 gniazdek, po uformowaniu natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 110°C.

Czas pieczenia: ok. 105 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C


Po upieczeniu wystudź.

3

Solony karmel

Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.

4

Masa solony karmel

W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył.

5

Dekorowanie

Gotowe gniazdka bezowe wypełnij kremem i posyp dużą ilością orzechów.