Flag

Babka marmurkowa z gruszkami

16 porcje
Średni
20 min
Ciasto z gruszkami na co dzień i od święta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła (miękkiego)
200 gcukru pudru
3 szt.jajek
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 kropleAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
400 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 mlmleka
ok. 2 - 3 szt.gruszek z puszki lub obgotowane w wodzie z cukrem
2 płaskie łyżeczkikakao
3 łyżkimleka
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę z kominkiem o śr. 22 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. W misce utrzyj miękkie masło. Następnie dodaj kolejno 200 g cukru pudru, jajka, cukier wanilinowy, aromat i szczyptę soli. Całość dokładnie połącz ze sobą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej bezpośrednio do masy. Następnie dodaj 150 ml mleka i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do formy przełóż ok. 2/3 masy i wyrównaj łyżką. Na ciasto połóż pokrojone w łódeczki gruszki, które lekko dociśnij w ciasto. Do pozostałej części masy dodaj kakao,  3 łyżki mleka i 3 łyżki cukru pudru, zmiksuj. Kakaową masę przełóż do formy, równo przykrywając poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch ciasta.

2

Pieczenie

Formę z babką wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu i wyjęciu z formy oprósz babkę cukrem pudrem.