Flag

Babka drożdżowa ze śliwkami

16 porcji
Łatwy
100 min
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
W sezonie owocowym dodaj do babki także ulubione owoce: truskawki, maliny, rabarbar i inne.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kruszonka
30 gmasła (zimnego)
50 gmąki pszennej
40 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Ciasto drożdżowe
50 gmasła
300 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
2 szt.jajek
100 mlmleka (ciepłego)
Dodatkowo
200 gśliwek pokrojonych w ćwiartki

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Kruszonka

W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.

2

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut.

3

Wyrastanie

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 180 °C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Foremkę 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.


Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki.

4

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż śliwki i posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 minutach.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • W sezonie owocowym dodaj do babki także ulubione owoce: truskawki, maliny, rabarbar i inne.