Flag

Babka czekoladowa z malinami

ok. 16 porcji
Łatwy
100 min
Pyszne czekoladowe ciasto z polewą i dodatkiem malin
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto czekoladowe
1 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
3 szt.jajek
80 mloleju (lub 100 g miękkiego masła)
100 mlmleka
Polewa
125 gmalin (mogą być mrożone)
60 gczekolady mlecznej
40 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
1

Ciasto czekoladowe

Piekarnik nastaw na 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, olej (lub miękkie masło) i mleko. Całość zmiksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiego ciasta.


Foremkę 10 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i oprósz mąką). Ciasto przełóż do foremki. Na wierzch wyłóż maliny.

2

Pieczenie

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 minutach.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Polewa

Czekoladę z masłem przełóż do rondelka i rozpuść na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.

4

Dekorowanie

Na wystudzone ciasto polej równomiernie polewę i odstaw do zastygnięcia.