Flag

Babeczki - Zielona choinka

12 porcji
Średni
20 min
Choinka, która pachnie słodko, a na jej gałązkach połyskują białe płatki śniegu...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
100 mloleju
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj zielony barwnik i wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na zimne babeczki tak, aby powstały choinki.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj elementami z czekolady na Boże Narodzenie i śnieżynkami cukrowymi przed podaniem.


Babeczki Złote Święta

Babeczki jogurtowe można udekorować także w inny sposób. Wystarczy rozgrzać w ciepłej wodzie dwa opakowania lukru gotowego klasycznego Dr. Oetkera, przelać do miseczki umieszczonej w garnku z gorącą wodą (ważne, aby miseczka była większa niż obwód garnka). Przy pomocy pędzelka nakładać lukier i cienko smarować babeczki. Następnie do miseczki wsypać perełki złote Dr. Oetkera, zanurzać w nich babeczki i przy pomocy szpatułki przykładać perełki do babeczek, aby równomiernie przykleiły się do lukru. Udekorować czekoladowymi ozdobami na Boże Narodzenie.