Flag

Babeczki - Różowe księżniczki

12 porcji
Średni
40 min
Babeczki różowe, jogurtowe z kremem ajerkoniakowym.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Na koniec dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i niebieskiego, aby uzusyakć kolor różowy. Następnie lukier rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki". Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu. Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki. Przy pomocy pisaka cukrowego udekoruj perełkami. Drobnymi perełkami udekoruj całą babeczkę.