Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Na koniec dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.
Lukier plastyczny zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i niebieskiego, aby uzusyakć kolor różowy. Następnie lukier rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki". Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu. Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki. Przy pomocy pisaka cukrowego udekoruj perełkami. Drobnymi perełkami udekoruj całą babeczkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :40 minŚredni12 porcji