Flag

Babeczki kwiatki

12 sztuk
Średni
40 min
Babeczki kwiatuszki to cytrynowe muffiny z kwitnącą, pastelową dekoracją
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Płatki kwiatów
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Płatki kwiatów

Płatki kwiatów do dekoracji najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kawałek lukru plastycznego białego rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Małą okrągłą wykrawaczką wycinaj kółeczka, a następnie tą samą wykrawaczką odcinaj mały kawałek w kształcie księżyca, aby powstał kształt płatka. Na jednym końcu każdego płatka wykonaj nożykiem kilka podłużnych zagłębień dla lepszego efektu płatka. Następnie zrób różowe płatki. Różowy lukier plastyczny wykonaj mieszając biały z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego. Na każdą babeczkę przygotuj po 5 płatków. Gdy wszystkie kwiatki już będą wycięte, ułóż je na papierze do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia i utrwalenia  kształtu.

2

Babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, olej i jogurt lub mleko. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia składników (ok. 1 min). Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

3

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Lukier żółty rozpuść w gorącej wodzie wkładając do ciepłej wody opakowanie z lukrem na kilka minut. Następnie przelej oba lukry do woreczka. Odetnij niewielki koniec woreczka i oblej lukrem babeczki. Odstaw do zastygnięcia lukru. Gdy lukier zastygnie, udekoruj babeczki płatkami, a środki kwiatków wykonaj z perełek. Wszystkie dekoracje przyczep do babeczek za pomocą białego pisaka cukrowego.