PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zimowe babeczki

Świąteczne babeczki z uroczym wystrojem z lukru plastycznego

12 sztuk

średnie 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Zimowe babeczki

Składniki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie lukru plastycznego podziel na pół. Pierwszą połowę zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Aby uzyskać śnieg na babeczkach małe kawałki białego i zielonego lukru plastycznego wyciśnij przez sitko i przyczep do wystudzonych babeczek za pomocą pisaka cukrowego. Z kawałka czerwonej masy wytnij niewielkie kostki na domki, a z białej trójkąty na dachy. Złącz ze sobą za pomocą pisaka cukrowego. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, następnie wytnij niewielkie trójkąty i natnij je wzdłuż dwóch boków, aby powstała choinka. Domki i drzewka przyczep do babeczek za pomocą pisaka cukrowego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zimowe babeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1545kJ
369kcal
1528kJ
365kcal
Tłuszcz 11.76g 11.64g
Węglowodany 62.70g 62.08g
Białko 2.62g 2.60g