Flag

Zimowe babeczki

12 sztuk
Średni
80 min
Świąteczne babeczki z uroczym wystrojem z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Jedno opakowanie lukru plastycznego podziel na pół. Pierwszą połowę zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Aby uzyskać śnieg na babeczkach małe kawałki białego i zielonego lukru plastycznego wyciśnij przez sitko i przyczep do wystudzonych babeczek za pomocą pisaka cukrowego. Z kawałka czerwonej masy wytnij niewielkie kostki na domki, a z białej trójkąty na dachy. Złącz ze sobą za pomocą pisaka cukrowego. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, następnie wytnij niewielkie trójkąty i natnij je wzdłuż dwóch boków, aby powstała choinka. Domki i drzewka przyczep do babeczek za pomocą pisaka cukrowego.