PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zapiekane naleśniki

Naleśniki z masą śmietanową i serową z sosem czekoladowym

14 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Zapiekane naleśniki

Ciasto:

30 g masła (rozpuszczonego)
250 g mąki
2 szt. jajek
250 ml mleka
250 ml wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Masa serowa:

250 g twarogu półtłustego
140 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1 szt. jajek
250 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, by dokładnie się połączyły. Smaż naleśniki na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.

2

Masa serowa

Twaróg dokładnie utrzyj mikserem, aby był bardziej kremowy (również po to, aby nie zrobiły się grudki w masie), po czym dodaj do niego serek homogenizowany, cukier, cukier wanilinowy oraz 1 łyżkę budyniu. Całość dokładnie wymieszaj.

3

Masa śmietanowa

Jajko wbij do miski i wymieszaj widelcem, dodaj śmietankę, cukier oraz 2 łyżki budyniu. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Formowanie

Na usmażone naleśniki nakładaj po 1 łyżce serowej masy i zawijaj w ruloniki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej śmietankową masą.

5

Pieczenie

Naczynie z naleśnikami włóż do piekarnika i piecz, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

6

Dekorowanie

Przed podaniem naleśniki polej sosem czekoladowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zapiekane naleśniki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1118kJ
267kcal
816kJ
195kcal
Tłuszcz 10.22g 7.46g
Węglowodany 33.99g 24.81g
Białko 9.87g 7.20g