Flag

Zapiekane naleśniki

14 sztuk
Średni
40 min
Naleśniki z masą śmietanową i serową z sosem czekoladowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
30 gmasła (rozpuszczonego)
250 gmąki
2 szt.jajek
250 mlmleka
250 mlwody
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkicukru
Masa serowa
250 gtwarogu półtłustego
140 gserka homogenizowanego waniliowego
1 łyżkacukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
1 szt.jajka
250 mlśmietanki 30% tł.
1 łyżkacukru
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, by dokładnie się połączyły. Smaż naleśniki na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni.

2

Masa serowa

Twaróg dokładnie utrzyj mikserem, aby był bardziej kremowy (również po to, aby nie zrobiły się grudki w masie), po czym dodaj do niego serek homogenizowany, cukier, cukier wanilinowy oraz 1 łyżkę budyniu. Całość dokładnie wymieszaj.

3

Masa śmietanowa

Jajko wbij do miski i wymieszaj widelcem, dodaj śmietankę, cukier oraz 2 łyżki budyniu. Całość dokładnie wymieszaj.

4

Formowanie

Na usmażone naleśniki nakładaj po 1 łyżce serowej masy i zawijaj w ruloniki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej śmietankową masą.

5

Pieczenie

Naczynie z naleśnikami włóż do piekarnika i piecz, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

6

Dekorowanie

Przed podaniem naleśniki polej sosem czekoladowym.