PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wuzetka z masą śmietanową

Ciasto czekoladowe z masą śmietanową

o 30 - 34 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wuzetka z masą śmietanową

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 ml śmietany 18% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rozpuść i ostudź masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.

2

Pieczenie

Blachę umieść w piekarniku.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostudzeniu przekrój wzdłuż w poziomie na 2 blaty.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. 1/3 masy odłóż do dekoracji. Pozostałą masę rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta.

4

Polewa i dekorowanie

Gotowe polewy rozpuść w garnku z dodatkiem śmietanki min. 12% tł., wymieszaj, lekko przestudź i polej nią wierzch wuzetki. Ciasto pokrój na kawałki. Pozostałą masą wykonaj rozetki na każdym kawałku ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wuzetka z masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 967kJ
231kcal
1511kJ
361kcal
Tłuszcz 13.92g 21.74g
Węglowodany 24.35g 38.04g
Białko 2.16g 3.37g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt