PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wuzetka z masą śmietanową

Ciasto czekoladowe z masą śmietanową

o 30 - 34 porcji

średnie 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wuzetka z masą śmietanową

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 ml śmietany 18% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rozpuść i ostudź masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.

2

Pieczenie

Blachę umieść w piekarniku.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostudzeniu przekrój wzdłuż w poziomie na 2 blaty.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę 30% tł. ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. 1/3 masy odłóż do dekoracji. Pozostałą masę rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta.

4

Polewa i dekorowanie

Gotowe polewy rozpuść w garnku z dodatkiem śmietanki min. 12% tł., wymieszaj, lekko przestudź i polej nią wierzch wuzetki. Ciasto pokrój na kawałki. Pozostałą masą wykonaj rozetki na każdym kawałku ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wuzetka z masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 967kJ
231kcal
1511kJ
361kcal
Tłuszcz 13.92g 21.74g
Węglowodany 24.35g 38.04g
Białko 2.16g 3.37g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej