PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wiosenne cytrynowe babeczki

Babeczki z wiosenną dekoracją

12 sztuk

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wiosenne cytrynowe babeczki

Babeczki:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
100 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku babeczek ustaw na blasze z wyposażenia pakiernika. Ciasto rozłóż równomiernie do foremek.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

3

Dekorowanie

Wystudzone babeczki udekoruj lukrami. Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Z torebek odcinaj niewielki rożek i ozdabiaj babeczki. Babeczki oblewaj lukrem zaczynając od góry i zataczając blisko siebie spiralne kręgi, lukier wówczas rozpłynie się równomiernie i ładnie pokryje babeczkę. Przygotuj po 4 babeczki w każdym kolorze. Gdy lukry na babeczkach zastygną, cukrowymi pisakami wykonaj kwiatowe dekoracje.

4

Kwiatki

Wyciśnij kilka kropek lukru blisko siebie, żeby utworzyć płatki, a następnie kolejną kropkę w środku. Wykałaczką wykonaj w środku wgłębienie (babeczka z kwiatkami na łące). Można też wycisnąć kilka kropek na płatki i wykałaczką zrobić wgłębienia w płatkach w kierunku środka kwiatu, a potem innym kolorem pisaka dopełnić środki.

5

Kwiatowe bukiety

Aby stworzyć bukieciki róż, pisakiem narysuj blisko siebie ślimaczki, a potem zielonym pisakiem dorysuj łodygi.

6

Słoneczniki

Zielonym pisakiem utwórz dużą kropkę, dookoła której wykonaj żółte płatki słonecznika. Płatki wykonaj, wyciskając pisakiem kropkę i pociągając lekko wyciśniętą masę tak, by utworzył się spiczasty płatek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wiosenne cytrynowe babeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1273 kJ
304 kcal
1428 kJ
341 kcal
Tłuszcz 8.87 g 9.96 g
Węglowodany 52.16 g 58.61 g
Białko 3.24 g 3.64 g