PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wielkanocne zajączki

Drożdżowe zajączki do wielkanocnego koszyka

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wielkanocne zajączki

Ciasto:

320 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
100 ml mleka
50 g margaryny
1 szt. żółtek do posmarowania
1 łyżka mleka

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, na końcu wlej tłuszcz, ciasto dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrój zajączki i położ na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Żółtko połącz z mlekiem i posmaruj zajączki.

2

Pieczenie

Zajączki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone i wystudzone zajączki udekoruj lukrami i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wielkanocne zajączki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1298 kJ
310 kcal
1340 kJ
320 kcal
Tłuszcz 4.93 g 5.08 g
Węglowodany 61.19 g 63.08 g
Białko 4.67 g 4.81 g