Flag

Wielkanocne zajączki

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Drożdżowe zajączki do wielkanocnego koszyka
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
320 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
100 mlmleka
50 gmargaryny
1 szt.żółtka do posmarowania
1 łyżkamleka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, na końcu wlej tłuszcz, ciasto dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrój zajączki i położ na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Żółtko połącz z mlekiem i posmaruj zajączki.

2

Pieczenie

Zajączki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Upieczone i wystudzone zajączki udekoruj lukrami i perełkami.