PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wielkanocne króliczki

Przepis na króliczki z dodatkiem kremu, polewy i perełek. Uszate pyszności :)

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wielkanocne króliczki

Ciasto:

150 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml wody
50 g margaryny
6 szt. jajek
1 szczypta Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

400 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. wykałaczek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę, zagotuj. Ciągle mieszając wsyp zmieszane i przesiane mąki. Całość ucieraj jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstaw z ognia do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodaj szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucieraj do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, ciasto nałóż do szprycki i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy z króliczymi uszkami.

2

Pieczenie

Króliczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  220 °C

Piekarnik elektryczny:  220 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp zawartość torebki i miksuj przez ok. 3 min. Jeszcze ciepłe ciastka zdejmij z papieru i odstaw do ostudzenia. Brzuszki króliczków wypełnij przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Brzuszki udekoruj polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonaj wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połącz za pomocą wykałaczki. Udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wielkanocne króliczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382kJ
330kcal
938kJ
224kcal
Tłuszcz 17.00g 11.57g
Węglowodany 36.58g 24.89g
Białko 7.61g 5.18g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej