PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wielkanocne króliczki

Przepis na króliczki z dodatkiem kremu, polewy i perełek. Uszate pyszności :)

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wielkanocne króliczki

Ciasto:

150 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml wody
50 g margaryny
6 szt. jajek
1 szczypta Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

400 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. wykałaczek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę, zagotuj. Ciągle mieszając wsyp zmieszane i przesiane mąki. Całość ucieraj jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstaw z ognia do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodaj szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucieraj do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, ciasto nałóż do szprycki i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy z króliczymi uszkami.

2

Pieczenie

Króliczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp zawartość torebki i miksuj przez ok. 3 min. Jeszcze ciepłe ciastka zdejmij z papieru i odstaw do ostudzenia. Brzuszki króliczków wypełnij przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Brzuszki udekoruj polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonaj wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połącz za pomocą wykałaczki. Udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wielkanocne króliczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382 kJ
330 kcal
938 kJ
224 kcal
Tłuszcz 17.00 g 11.57 g
Węglowodany 36.58 g 24.89 g
Białko 7.61 g 5.18 g