Flag

Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

ok. 25 sztuk
Łatwy
40 min
Słodkie, małe ciasteczka z czekoladowym nadzieniem w kształcie żabek i biedronek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
2 szt.jajek
40 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
75 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Nadzienie
100 gczekolady deserowej
40 gmasła
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze ok 2-3 minuty. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do woreczka. Odetnij niewielki koniec i wyciskaj na blachę kółka o średnicy ok. 2,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka posyp na wierzchu drobnym cukrem i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasteczka przestudź.

3

Przełożenie

Czekoladę razem z masłem rozpuść w miseczce nad parą wodna. Wymieszaj dokładnie i lekko przestudź, aby nadzienie się nie rozlewało. Przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i wyciśnij na ciastko, a następnie przykryj drugim jak markizy. Odstaw do zastygnięcia nadzienia.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na połowę. Pierwszą część lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą połowę z kilkoma kroplami barwnika zielonego.

5

Biedronki (ok. 15 szt.)

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Foremką wytnij kółka o średnicy ok. 4 cm (na wielkość ciastek). Z jednej strony okrągłą foremką odetnij kawałek lukru (powstanie księżyc). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Za jej pomocą przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób wgłębienie przez środek księżyca, aby powstały skrzydełka. Wykałaczką maczaj w płynnej polewie tworząc kropki i buzię.

6

Żabki (ok. 10 szt.)

Zielony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Wytnij foremką kółka na wielkość ciastek. Za pomocą płynnej polewy przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób trójkątne zagłębienie na grzbiecie. Z pozostałego lukru zrób małe kuleczki na oczy (płynną polewą wykonaj źrenice nanosząc ją wykałaczką) i cienkie wałeczki na łapki (ok. 7 cm długości) i przyczep je dookoła z tyłu żabki w miejscu łączenia ciastek.