PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

Słodkie, małe ciasteczka z czekoladowym nadzieniem w kształcie żabek i biedronek

o 25 sztuk

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

Ciasteczka:

2 szt. jajek
40 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
75 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Nadzienie:

100 g czekolady deserowej
40 g masła

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze ok 2-3 minuty. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do woreczka. Odetnij niewielki koniec i wyciskaj na blachę kółka o średnicy ok. 2,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka posyp na wierzchu drobnym cukrem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 12 min.

Upieczone ciasteczka przestudź.

3

Przełożenie

Czekoladę razem z masłem rozpuść w miseczce nad parą wodna. Wymieszaj dokładnie i lekko przestudź, aby nadzienie się nie rozlewało. Przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i wyciśnij na ciastko, a następnie przykryj drugim jak markizy. Odstaw do zastygnięcia nadzienia.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na połowę. Pierwszą część lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą połowę z kilkoma kroplami barwnika zielonego.

5

Biedronki (ok. 15 szt.)

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Foremką wytnij kółka o średnicy ok. 4 cm (na wielkość ciastek). Z jednej strony okrągłą foremką odetnij kawałek lukru (powstanie księżyc). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Za jej pomocą przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób wgłębienie przez środek księżyca, aby powstały skrzydełka. Wykałaczką maczaj w płynnej polewie tworząc kropki i buzię.

6

Żabki (ok. 10 szt.)

Zielony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Wytnij foremką kółka na wielkość ciastek. Za pomocą płynnej polewy przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób trójkątne zagłębienie na grzbiecie. Z pozostałego lukru zrób małe kuleczki na oczy (płynną polewą wykonaj źrenice nanosząc ją wykałaczką) i cienkie wałeczki na łapki (ok. 7 cm długości) i przyczep je dookoła z tyłu żabki w miejscu łączenia ciastek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 511kJ
122kcal
1700kJ
406kcal
Tłuszcz 5.03g 16.76g
Węglowodany 17.88g 59.59g
Białko 1.22g 4.05g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!