Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

Słodkie, małe ciasteczka z czekoladowym nadzieniem w kształcie żabek i biedronek

ok. 25 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

Ciasteczka:

2 szt. jajek
40 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
75 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Nadzienie:

100 g czekolady deserowej
40 g masła

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze ok 2-3 minuty. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do woreczka. Odetnij niewielki koniec i wyciskaj na blachę kółka o średnicy ok. 2,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka posyp na wierzchu drobnym cukrem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Upieczone ciasteczka przestudź.

3

Przełożenie

Czekoladę razem z masłem rozpuść w miseczce nad parą wodna. Wymieszaj dokładnie i lekko przestudź, aby nadzienie się nie rozlewało. Przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i wyciśnij na ciastko, a następnie przykryj drugim jak markizy. Odstaw do zastygnięcia nadzienia.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na połowę. Pierwszą część lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą połowę z kilkoma kroplami barwnika zielonego.

5

Biedronki (ok. 15 szt.)

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Foremką wytnij kółka o średnicy ok. 4 cm (na wielkość ciastek). Z jednej strony okrągłą foremką odetnij kawałek lukru (powstanie księżyc). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Za jej pomocą przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób wgłębienie przez środek księżyca, aby powstały skrzydełka. Wykałaczką maczaj w płynnej polewie tworząc kropki i buzię.

6

Żabki (ok. 10 szt.)

Zielony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Wytnij foremką kółka na wielkość ciastek. Za pomocą płynnej polewy przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób trójkątne zagłębienie na grzbiecie. Z pozostałego lukru zrób małe kuleczki na oczy (płynną polewą wykonaj źrenice nanosząc ją wykałaczką) i cienkie wałeczki na łapki (ok. 7 cm długości) i przyczep je dookoła z tyłu żabki w miejscu łączenia ciastek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Whoopie Żabki i Whoopie Biedronki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 511 kJ
122 kcal
1700 kJ
406 kcal
Tłuszcz 5.03 g 16.76 g
Węglowodany 17.88 g 59.59 g
Białko 1.22 g 4.05 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.