Flag

Waniliowy sernik tradycyjny

25 porcji
Łatwy
20 min
Łatwy i szybki w przygotowaniu, waniliowy sernik. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i ciasto jest gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
200 gmasła (miękkiego)
200 gcukru
5 szt.jajek
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
30 gmąki ziemniaczanej

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blaszkę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 160˚C. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Białka oddziel od żółtek. Dodawaj stopniowo twaróg z żółtkami oraz ekstrakt. Mąkę ziemniaczaną przesiej i zmiksuj wszystkie składniki. W oddzielnej misce ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Upieczony sernik zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Porady i wskazówki