PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Pyszny, waniliowy sernik z migdałami i białą czekoladą

o 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Spód:

50 g czekolady białej
50 g masła
100 g migdałów (zmielonych)
40 g mąki
1 szt. jajek

Masa sernikowa:

200 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g cukru pudru
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady białej (posiekanej)
50 ml śmietanki 30% tł.
50 g płatków migdałowych (podprażonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąka.

2

Migdałowy spód

Piekarnik nagrzej do 180°C. Białą czekoladę i masło rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę połącz ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dnie tortownicy.

3

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia spodu.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę przelej do garnka. Cukier z wanilią dodaj do śmietanki. Doprowadź ją do wrzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka i cukier puder ucieraj przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawaj twaróg i budyń. Dobrze rozmieszaj. Cienkim strumieniem wlej śmietankę.

5

Pieczenie

Masę serową przelej na migdałowy spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Sernik pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełóż go do lodówki do całkowitego schłodzenia.

6

Dekorowanie

Białą czekoladę i śmietankę rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną polewę czekoladową rozsmaruj na górze ciasta i posyp podprażonymi płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1444kJ
345kcal
1005kJ
240kcal
Tłuszcz 18.66g 12.96g
Węglowodany 25.96g 18.03g
Białko 19.04g 13.22g