PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Pyszny, waniliowy sernik z migdałami i białą czekoladą

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Spód:

50 g czekolady białej
50 g masła
100 g migdałów (zmielonych)
40 g mąki
1 szt. jajek

Masa sernikowa:

200 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g cukru pudru
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady białej (posiekanej)
50 ml śmietanki 30% tł.
50 g płatków migdałowych (podprażonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąka.

2

Migdałowy spód

Piekarnik nagrzej do 180°C. Białą czekoladę i masło rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę połącz ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dnie tortownicy.

3

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia spodu.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę przelej do garnka. Cukier z wanilią dodaj do śmietanki. Doprowadź ją do wrzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka i cukier puder ucieraj przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawaj twaróg i budyń. Dobrze rozmieszaj. Cienkim strumieniem wlej śmietankę.

5

Pieczenie

Masę serową przelej na migdałowy spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Sernik pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełóż go do lodówki do całkowitego schłodzenia.

6

Dekorowanie

Białą czekoladę i śmietankę rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną polewę czekoladową rozsmaruj na górze ciasta i posyp podprażonymi płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1444kJ
345kcal
1005kJ
240kcal
Tłuszcz 18.66g 12.96g
Węglowodany 25.96g 18.03g
Białko 19.04g 13.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej