Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Pyszny, waniliowy sernik z migdałami i białą czekoladą

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

Spód:

50 g czekolady białej
50 g masła
100 g migdałów (zmielonych)
40 g mąki
1 szt. jajka

Masa sernikowa:

200 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g cukru pudru
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady białej (posiekanej)
50 ml śmietanki 30% tł.
50 g płatków migdałowych (podprażonych)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąka.

2

Migdałowy spód

Piekarnik nagrzej do 180°C. Białą czekoladę i masło rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę połącz ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dnie tortownicy.

3

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia spodu.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę przelej do garnka. Cukier z wanilią dodaj do śmietanki. Doprowadź ją do wrzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka i cukier puder ucieraj przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawaj twaróg i budyń. Dobrze rozmieszaj. Cienkim strumieniem wlej śmietankę.

5

Pieczenie

Masę serową przelej na migdałowy spód i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Sernik pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełóż go do lodówki do całkowitego schłodzenia.

6

Dekorowanie

Białą czekoladę i śmietankę rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną polewę czekoladową rozsmaruj na górze ciasta i posyp podprażonymi płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1444 kJ
345 kcal
1005 kJ
240 kcal
Tłuszcz 18.66 g 12.96 g
Węglowodany 25.96 g 18.03 g
Białko 19.04 g 13.22 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne