Flag

Waniliowy sernik na migdałowym spodzie

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny, waniliowy sernik z migdałami i białą czekoladą
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
50 gczekolady białej
50 gmasła
100 gmigdałów (zmielonych)
40 gmąki
1 szt.jajka
Masa sernikowa
200 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
6 szt.jajek
200 gcukru pudru
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gczekolady białej (posiekanej)
50 mlśmietanki 30% tł.
50 gpłatków migdałowych (podprażonych)

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąka.

2

Migdałowy spód

Piekarnik nagrzej do 180°C. Białą czekoladę i masło rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę połącz ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dnie tortownicy.

3

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia spodu.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę przelej do garnka. Cukier z wanilią dodaj do śmietanki. Doprowadź ją do wrzenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.


Piekarnik nagrzej do 170°C. Jajka i cukier puder ucieraj przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawaj twaróg i budyń. Dobrze rozmieszaj. Cienkim strumieniem wlej śmietankę.

5

Pieczenie

Masę serową przelej na migdałowy spód i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Sernik pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełóż go do lodówki do całkowitego schłodzenia.

6

Dekorowanie

Białą czekoladę i śmietankę rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną polewę czekoladową rozsmaruj na górze ciasta i posyp podprażonymi płatkami migdałów.

Porady i wskazówki