PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

Kruche, ciemne ciasto, pyszna masa serowa i kruszonka. Całość dopełnia chrupiąca warstwa kokosowa. Idealny przepis na weekend.

ok. 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

Ciasto kruche:

300 g mąki
200 g masła (zimnego)
120 g cukru
3 szt. żółtek (białka pozostaw do masy kokosowej)
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Masa serowa:

1 puszka brzoskwiń w syropie
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
2 szt. jajek
170 g cukru
20 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej

Warstwa kokosowa:

3 szt. białka
150 g cukru
130 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą konsystencję. Podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Prostokątną formę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzoną jedną kulę ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach, aby przykryło całe dno, lekko dociśnij.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Masa serowa

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wszystkie składniki na masę serową razem z ziarenkami wanilii umieść w misie i zmiksuj krótko na jednolitą konsystencję. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie kawałki brzoskwiń, a następnie masę serową.

4

Warstwa kokosowa

Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż mniejszymi porcjami na masę serową, rozprowadź delikatnie łyżką. Na wierzch zetrzyj pozostałą warstwę ciasta.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Po upieczeniu przestudź w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1218 kJ
291 kcal
946 kJ
226 kcal
Tłuszcz 11.59 g 8.98 g
Węglowodany 36.43 g 28.24 g
Białko 11.43 g 8.86 g