PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

Kruche, ciemne ciasto, pyszna masa serowa i kruszonka. Całość dopełnia chrupiąca warstwa kokosowa. Idealny przepis na weekend.

o 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

Ciasto kruche:

300 g mąki
200 g masła (zimnego)
120 g cukru
3 szt. żółtek (białka pozostaw do masy kokosowej)
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Masa serowa:

1 puszka brzoskwiń w syropie
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
2 szt. jajek
170 g cukru
20 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej

Warstwa kokosowa:

3 szt. białka
150 g cukru
130 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą konsystencję. Podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Prostokątną formę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzoną jedną kulę ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach, aby przykryło całe dno, lekko dociśnij.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Masa serowa

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wszystkie składniki na masę serową razem z ziarenkami wanilii umieść w misie i zmiksuj krótko na jednolitą konsystencję. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie kawałki brzoskwiń, a następnie masę serową.

4

Warstwa kokosowa

Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż mniejszymi porcjami na masę serową, rozprowadź delikatnie łyżką. Na wierzch zetrzyj pozostałą warstwę ciasta.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu przestudź w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1218kJ
291kcal
946kJ
226kcal
Tłuszcz 11.59g 8.98g
Węglowodany 36.43g 28.24g
Białko 11.43g 8.86g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej