Flag

Waniliowy placek serowy z brzoskwiniami i kokosem

ok. 25 porcji
Średni
60 min
Kruche, ciemne ciasto, pyszna masa serowa i kruszonka. Całość dopełnia chrupiąca warstwa kokosowa. Idealny przepis na weekend.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
300 gmąki
200 gmasła (zimnego)
120 gcukru
3 szt.żółtek (białka pozostaw do masy kokosowej)
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
30 gkakao
Masa serowa
1 puszkabrzoskwiń w syropie
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie mielonego
2 szt.jajek
170 gcukru
20 gmąki
20 gmąki ziemniaczanej
Warstwa kokosowa
3 szt.białka
150 gcukru
130 gwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko na jednolitą konsystencję. Podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 h. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Prostokątną formę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzoną jedną kulę ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach, aby przykryło całe dno, lekko dociśnij.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wszystkie składniki na masę serową razem z ziarenkami wanilii umieść w misie i zmiksuj krótko na jednolitą konsystencję. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie kawałki brzoskwiń, a następnie masę serową.

4

Warstwa kokosowa

Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż mniejszymi porcjami na masę serową, rozprowadź delikatnie łyżką. Na wierzch zetrzyj pozostałą warstwę ciasta.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu przestudź w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Porady i wskazówki