PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe trifle z kremem i truskawkami

Łatwy w przygotowaniu deser z truskawkami, serkiem mascarpone i likierem. Skradnie wasze serca!

6 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe trifle z kremem i truskawkami

Przełożenie:

250 g truskawek
50 g biszkoptów (podłużnych)
50 g płatków migdałowych

Krem waniliowy:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
40 g cukru pudru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Poncz:

40 ml likieru amaretto
40 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Umyte truskawki pokrój na kawałki. Biszkopty przytnij, tak, by swobodnie mieściły się w naczyniu.
Płatki migdałów podpraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

2

Krem waniliowy

Do miski przełóż małymi porcjami serek mascarpone, przelej schłodzoną śmietankę. Zmiksuj z przesianym cukrem pudrem oraz ekstraktem do uzyskania kremowej konsystencji.

3

Poncz i przełożenie

W naczyniach układaj składniki warstwami.
Biszkopty krótko nasącz w ponczu z Amaretto i umieść na dnie naczynia. Nałóż porcję kremu waniliowego i truskawki. Powtórz z kolejną warstwą nasączonych biszkoptów z kremem i truskawkami.
Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe trifle z kremem i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1779 kJ
425 kcal
1084 kJ
259 kcal
Tłuszcz 35.99 g 21.94 g
Węglowodany 21.96 g 13.39 g
Białko 8.21 g 5.00 g