
Czekoladowa pomarańcza
ok. 12 - 14 porcji
Łatwy
20 min
Gotowana pomarańcza w słodkiej polewie nie tylko na świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Pomarańcze
2 szt.
pomarańczy
200 ml
wody
200 g
cukru
1 szt.
cytryny (sok z cytryny)
Do dekoracji
1 opak.
Przygotowanie:
Czas pracy :
20 min
1
Sposób przygotowania
Pomarańcze umyj, sparz i pokrój w plastry o grubości ok. 5 – 6 mm. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Plastry pomarańczy przełóz do syropu i gotuj na małym ogniu obracając je co jakiś czas na drugą stronę ok. 30 minut. Plastry wyjmij z garnka i odstaw na kratkę, aby ociekły z syropu.
2
Dekorowanie
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Plastry pomarańczy maczaj w płynnej polewie. Nie zastygniętą polewę na pomarańczach uekoruj pisakiem i posypkami.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Zapiekany creme brulee![]()

30 MinŁatwy
Zapiekany creme brulee
30 MinŁatwy
Zapiekany creme brulee
Budyniowa fantazja![]()

20 MinŁatwy
Budyniowa fantazja
20 MinŁatwy
Budyniowa fantazja
Jabłka w czekoladzie![]()

20 MinŁatwy
Jabłka w czekoladzie
20 MinŁatwy
Jabłka w czekoladzie
Deser Truskawka![]()

20 MinŁatwy
Deser Truskawka
20 MinŁatwy
Deser Truskawka
Ciepłe lody z malinami![]()

20 MinŁatwy
Ciepłe lody z malinami
20 MinŁatwy
Ciepłe lody z malinami
Czekoladowy deser z chia i musem malinowym![]()

20 MinŁatwy
Czekoladowy deser z chia i musem malinowym
20 MinŁatwy
Czekoladowy deser z chia i musem malinowym
Śliwki pod kruszonką![]()

55 MinŁatwy
Śliwki pod kruszonką
55 MinŁatwy
Śliwki pod kruszonką