PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe bezglutenowe ciasteczka

Kruche ciasteczka bez glutenu z dodatkiem prawdziwej wanilii

o 40 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe bezglutenowe ciasteczka

Ciasteczka:

200 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
100 g masła
30 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
4 łyżki wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, cukier z wanilią i 4 łyżki wody zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto się kruszy, dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. Ciasto odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Za pomocą foremki wytnij ciasteczka. Układaj je na blasze. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 11 - 12 min.

Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe bezglutenowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 184kJ
44kcal
1842kJ
440kcal
Tłuszcz 2.27g 22.70g
Węglowodany 5.95g 59.48g
Białko 0.33g 3.27g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt