Flag

Waniliowe bezglutenowe ciasteczka

ok. 40 sztuk
Łatwy
40 min
Kruche ciasteczka bez glutenu z dodatkiem prawdziwej wanilii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
200 gmąki kukurydzianej
40 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
100 gmasła
30 gcukru pudru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 łyżkiwody

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, ekstrakt i 4 łyżki wody zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto się kruszy, dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. Ciasto odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Za pomocą foremki wytnij ciasteczka. Układaj je na blasze. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 11 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.