Flag

Waniliowa tarta z kremem mascarpone

12 porcji
Średni
40 min
Chrupiąca tarta z pysznym kremem mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanili. Nie da jej się oprzeć!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
200 gmąki
130 gmasła
60 gcukru pudru
1 szt.żółtka
1 łyżkaśmietanki 30% tł.
Krem
250 gserka mascarpone
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru
Do dekoracji
50 gpłatków migdałowych
100 gmalin
100 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki do spodu szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i przełóż na na spód i brzegi formy do tarty o śr. 23 cm, ponakłuwaj widelcem. Odstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Zmiksuj na kremową konsystencję serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką, a następnie dodaj Cukier z wanilią oraz cukier puder. Krem przełóż na upieczony spód.

4

Dekorowanie

Płatki migdałów upraż na suchej patelni tak, aby się przyrumieniły i wystudź. Ciasto udekoruj płatkami oraz owocami. Na koniec tartę oprósz cukrem pudrem.

Porady i wskazówki