PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowa tarta z kremem mascarpone

Chrupiąca tarta z pysznym kremem mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanili. Nie da jej się oprzeć!

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowa tarta z kremem mascarpone

Spód:

200 g mąki
130 g masła
60 g cukru pudru
1 szt. żółtek
1 łyżka śmietanki 30% tł.

Krem:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych
100 g malin
100 g borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki do spodu szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i przełóż na na spód i brzegi formy do tarty o śr. 23 cm, ponakłuwaj widelcem. Odstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Zmiksuj na kremową konsystencję serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką, a następnie dodaj Cukier z wanilią oraz cukier puder. Krem przełóż na upieczony spód.

4

Dekorowanie

Płatki migdałów upraż na suchej patelni tak, aby się przyrumieniły i wystudź. Ciasto udekoruj płatkami oraz owocami. Na koniec tartę oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowa tarta z kremem mascarpone

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457kJ
348kcal
1457kJ
348kcal
Tłuszcz 27.02g 27.02g
Węglowodany 22.96g 22.96g
Białko 4.59g 4.59g