Flag

Wakacje na krecie

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Pingwiny na Kopcu Kreta w wakacyjnej odsłonie ;)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
3 szt.bananów
Do nasączenia
125 mlwody
1 łyżeczkacukru
0,5 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do dekoracji
2 szt.bananów
1 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
10 glukru plastycznego białego
2 - 3 szt.suszonych moreli

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie

Banany obierz, skrop sokiem z cytryny, przekrój na pół i ponowo nadziej na patyczki do szaszłyków. Polewy deserowe rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do głębokiego talerza. Gdy polewa zacznie gęstnieć, banany maczaj w czekoladzie do połowy długości tak, aby powstał płaszcz. Odłóż banany do wyschnięcia. Z lukru plastycznego ulep 8 małych kuleczek i spłaszcz je tworząc oczy. Zrób na środku wykałaczką kropki z polewy. 2 morele pokrój w paski by powstały płetwy pingwinów. Z 1 moreli wytnij 4 trójkatne dzioby. Oczy, płetwy i dzioby przyklej za pomocą polewy. Pingwiny ułóż dekoracyjnie na Kopcu Kreta.