PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Uśmiech wiosny

Nowa odsłona Kopca Kreta w wersji torciku z kwiatkami z opłatka

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Uśmiech wiosny

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

125 ml wody
1 łyżeczka cukru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)

Do dekoracji:

1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Formowanie ciasta

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany formując boki torcika, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj ciasto kwiatkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Uśmiech wiosny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1499kJ
358kcal
909kJ
217kcal
Tłuszcz 21.12g 12.80g
Węglowodany 37.74g 22.87g
Białko 5.04g 3.05g