Flag

Truskawkowe mini tartaletki

24 sztuk
Średni
80 min
Kruche babeczki z masą truskawkową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
100 gmasła
1 szt.jajka
40 gcukru pudru
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Do dekoracji
12 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wycinaj szklanką koła (nieco większe niż foremki). Foremki wylep ciastem i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu jeszcze ciepłe tartaletki wyjmij z foremek.

3

Masa śmietanowa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj zawartość opakowania masy i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do worka z karbowaną końcówką i napełnij nią babeczki. Babeczki udekoruj świeżymi truskawkami.