PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowe mini tartaletki

Kruche babeczki z masą truskawkową

24 sztuk

średni 90 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowe mini tartaletki

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła
1 szt. jajek
40 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

12 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji, uformuj kulkę. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wycinaj szklanką koła (nieco większe niż foremki). Foremki wylep ciastem i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe tartaletki wyjmij z foremek.

3

Masa śmietanowa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj zawartość opakowania masy i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Masę przełóż do worka z karbowaną końcówką i napełnij nią babeczki. Babeczki udekoruj świeżymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowe mini tartaletki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 607 kJ
145 kcal
1382 kJ
330 kcal
Tłuszcz 10.20 g 23.19 g
Węglowodany 12.24 g 27.81 g
Białko 1.87 g 4.24 g