PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Czekoladowe ciasto z kremem ajerkoniakowym

o 25 - 30 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Ciasto:

100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
120 g masła
6 szt. jajek
220 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
220 g cukru
4 łyżki wody

Poncz:

100 ml wiśniówki
150 ml wody
1 łyżka cukru

Krem ajerkoniakowy:

600 ml mleka (zimnego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
100 g żurawiny suszonej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekolady rozpuść, dodaj do nich masło i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj płynną czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z czekoladową masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

3

Poncz

Wystudzone ciasto przekrój na 3 części poziomo. Blaty nasącz ponczem przygotowanym z wiśniówki, wody i cukru.

4

Krem ajerkoniakowy

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość torebek wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaty tortu przełóż kremem. Boki i wierzch tortu pokryj pozostałym kremem. Tort odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.

5

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia narysuj szablony choinek. Białą polewę wlej do miseczki i dodaj zielony barwnik, wymieszaj. Polewę przelej do papierowej tutki i wypełnij nią narysowane szablony choinek. Zanim polewa stężeje udekoruj choinki złotymi perełkami. Tort udekoruj choinkami i suszoną żurawiną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336kJ
319kcal
1323kJ
316kcal
Tłuszcz 17.52g 17.35g
Węglowodany 34.17g 33.84g
Białko 4.54g 4.49g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!