PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Czekoladowe ciasto z kremem ajerkoniakowym

ok. 25 - 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Ciasto:

100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
120 g masła
6 szt. jajek
220 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
220 g cukru
4 łyżki wody

Poncz:

100 ml wiśniówki
150 ml wody
1 łyżka cukru

Krem ajerkoniakowy:

600 ml mleka (zimnego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
100 g żurawiny suszonej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekolady rozpuść, dodaj do nich masło i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj płynną czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z czekoladową masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

3

Poncz

Wystudzone ciasto przekrój na 3 części poziomo. Blaty nasącz ponczem przygotowanym z wiśniówki, wody i cukru.

4

Krem ajerkoniakowy

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość torebek wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaty tortu przełóż kremem. Boki i wierzch tortu pokryj pozostałym kremem. Tort odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.

5

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia narysuj szablony choinek. Białą polewę wlej do miseczki i dodaj zielony barwnik, wymieszaj. Polewę przelej do papierowej tutki i wypełnij nią narysowane szablony choinek. Zanim polewa stężeje udekoruj choinki złotymi perełkami. Tort udekoruj choinkami i suszoną żurawiną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336 kJ
319 kcal
1323 kJ
316 kcal
Tłuszcz 17.52 g 17.35 g
Węglowodany 34.17 g 33.84 g
Białko 4.54 g 4.49 g