PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort żelkowy

Biszkopt z masą truskawkową udekorowany żelkami

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort żelkowy

Biszkopt:

5 szt. jajek
220 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki octu
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. żelek Haribo tropikalnych
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. malin cukrowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubij na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj posypkę.  Po dokładnym wymieszaniu ciasta, dodaj ocet, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Przestudzony biszkopt przekrój tak, by otrzymać trzy blaty. Każdy z blatów przełóż masą. Wierzch i boki tortu również.

4

Dekorowanie

Tort udekoruj żelkami, perełkami cukrowymi oraz malinami. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort żelkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1227 kJ
293 kcal
1252 kJ
299 kcal
Tłuszcz 11.37 g 11.60 g
Węglowodany 43.68 g 44.57 g
Białko 3.94 g 4.02 g