PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort żelkowy

Biszkopt z masą truskawkową udekorowany żelkami

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort żelkowy

Biszkopt:

5 szt. jajek
220 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki octu
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. żelek Haribo tropikalnych
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. malin cukrowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubij na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj posypkę.  Po dokładnym wymieszaniu ciasta, dodaj ocet, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Przestudzony biszkopt przekrój tak, by otrzymać trzy blaty. Każdy z blatów przełóż masą. Wierzch i boki tortu również.

4

Dekorowanie

Tort udekoruj żelkami, perełkami cukrowymi oraz malinami. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort żelkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1227kJ
293kcal
1252kJ
299kcal
Tłuszcz 11.37g 11.60g
Węglowodany 43.68g 44.57g
Białko 3.94g 4.02g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej