Tort żelkowy

Biszkopt z masą truskawkową udekorowany żelkami

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort żelkowy

Biszkopt:

5 szt. jajek
220 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki octu
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. żelek Haribo tropikalnych
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. malin cukrowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubij na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj posypkę.  Po dokładnym wymieszaniu ciasta, dodaj ocet, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Przestudzony biszkopt przekrój tak, by otrzymać trzy blaty. Każdy z blatów przełóż masą. Wierzch i boki tortu również.

4

Dekorowanie

Tort udekoruj żelkami, perełkami cukrowymi oraz malinami. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort żelkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1227 kJ
293 kcal
1252 kJ
299 kcal
Tłuszcz 11.37 g 11.60 g
Węglowodany 43.68 g 44.57 g
Białko 3.94 g 4.02 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne