PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z makiem

Wykwintny tort makowy ze śmietaną i dżemem porzeczkowym

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z makiem

Ciasto:

150 g maku
100 g cukru
25 g miodu
15 g masła
100 g migdałów mielonych
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g masła
6 szt. jajek
6 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

25 g żurawiny suszonej
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, dodawać po 1 żółtku, stale miksując, dodać migdały, kaszę manną, masę makową, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć do formy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać masę śmietanową i razem wymieszać. Ciasto przekroić na 3 części, dolny placek posmarować dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i nałożyć na niego połowę masy śmietanowej. Przykryć trzecim krążkiem, posmarować wierzch i boki tortu drugą połową masy.

3

Dekorowanie

Tort udekorować suszoną żurawiną oraz serduszkami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1633 kJ
390 kcal
1457 kJ
348 kcal
Tłuszcz 25.87 g 23.10 g
Węglowodany 35.19 g 31.42 g
Białko 7.35 g 6.56 g