PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z koroną dla dzieci

Tort z kremem waniliowym idealny na dzięcięce przyjęcie

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z koroną dla dzieci

Ciasto:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. wafli
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
9 szt. pianek Marshmallows

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, każdą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy 1 tortownicę w tym wymiarze należy najpierw upiec jeden biszkopt z połowy podanej porcji a potem drugi. W dużej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiać do miski obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać rózgą. Masę podzielić na dwie tortownice.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Korona

Z płaskiego wafla wyciąć 8 trójkątów o wymiarach ok. 4 x 8 cm. Lukier gotowy żółty rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy trójkąt posmarować lukrem z obu stron. Gdy lukier zastygnie ostrym nożem wyrównać boki trójkątów. Na krawędziach narysować linie żółtym pisakiem cukrowym, ozdobić linie złotymi perełkami. W gorącej wodzie rozpuścić lukier gotowy różowy, odciąć róg opakowania. Ozdobić nim koronę. Na koniec dodać jeszcze perełki błyszczące. 5 pianek pokroić na 3 plasterki. Każdy krążek udekorować różowym lukrem, perełkami błyszczącymi i złotymi.

4

Krem

Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać zawartość opakowania kremu, miksować przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzeć miękkie masło. Dodać je do kremu, wszystko razem miksować jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego, krem dokładnie wymieszać aż będzie jednolity.

5

Dekorowanie

Biszkopty ściąć z wierzchu żeby były równe. Pierwszy biszkopt posmarować kremem, przykryć go drugim blatem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie równo rozsmarować końcową warstwę kremu. Po nałożeniu całego kremu ułożyć na wierzchu koronę z wafli, żeby wafle się nie przewracały można je podeprzeć pozostałymi piankami przekrojonymi na pół. Boki tortu udekorować piankami w lukrze a wierzch ozdobić perełkami. Dekoracje najlepiej nakładać na tort tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z koroną dla dzieci

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
1210 kJ
289 kcal
Tłuszcz 14.25 g 9.83 g
Węglowodany 65.83 g 45.40 g
Białko 6.58 g 4.54 g