PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z koroną dla dzieci

Tort z kremem waniliowym idealny na dzięcięce przyjęcie

o 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z koroną dla dzieci

Ciasto:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. wafli
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
9 szt. pianek Marshmallows

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, każdą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy 1 tortownicę w tym wymiarze należy najpierw upiec jeden biszkopt z połowy podanej porcji a potem drugi. W dużej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiać do miski obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać rózgą. Masę podzielić na dwie tortownice.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Korona

Z płaskiego wafla wyciąć 8 trójkątów o wymiarach ok. 4 x 8 cm. Lukier gotowy żółty rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy trójkąt posmarować lukrem z obu stron. Gdy lukier zastygnie ostrym nożem wyrównać boki trójkątów. Na krawędziach narysować linie żółtym pisakiem cukrowym, ozdobić linie złotymi perełkami. W gorącej wodzie rozpuścić lukier gotowy różowy, odciąć róg opakowania. Ozdobić nim koronę. Na koniec dodać jeszcze perełki błyszczące. 5 pianek pokroić na 3 plasterki. Każdy krążek udekorować różowym lukrem, perełkami błyszczącymi i złotymi.

4

Krem

Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać zawartość opakowania kremu, miksować przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzeć miękkie masło. Dodać je do kremu, wszystko razem miksować jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego, krem dokładnie wymieszać aż będzie jednolity.

5

Dekorowanie

Biszkopty ściąć z wierzchu żeby były równe. Pierwszy biszkopt posmarować kremem, przykryć go drugim blatem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie równo rozsmarować końcową warstwę kremu. Po nałożeniu całego kremu ułożyć na wierzchu koronę z wafli, żeby wafle się nie przewracały można je podeprzeć pozostałymi piankami przekrojonymi na pół. Boki tortu udekorować piankami w lukrze a wierzch ozdobić perełkami. Dekoracje najlepiej nakładać na tort tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z koroną dla dzieci

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758kJ
420kcal
1210kJ
289kcal
Tłuszcz 14.25g 9.83g
Węglowodany 65.83g 45.40g
Białko 6.58g 4.54g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej