Tort z koroną dla dzieci

Tort z kremem waniliowym idealny na dzięcięce przyjęcie

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z koroną dla dzieci

Ciasto:

6 szt. jajek
1 szczypta soli
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. wafli
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
9 szt. pianek Marshmallows

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, każdą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy 1 tortownicę w tym wymiarze należy najpierw upiec jeden biszkopt z połowy podanej porcji a potem drugi. W dużej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Do piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać, na koniec przesiać do miski obie mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać rózgą. Masę podzielić na dwie tortownice.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Korona

Z płaskiego wafla wyciąć 8 trójkątów o wymiarach ok. 4 x 8 cm. Lukier gotowy żółty rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy trójkąt posmarować lukrem z obu stron. Gdy lukier zastygnie ostrym nożem wyrównać boki trójkątów. Na krawędziach narysować linie żółtym pisakiem cukrowym, ozdobić linie złotymi perełkami. W gorącej wodzie rozpuścić lukier gotowy różowy, odciąć róg opakowania. Ozdobić nim koronę. Na koniec dodać jeszcze perełki błyszczące. 5 pianek pokroić na 3 plasterki. Każdy krążek udekorować różowym lukrem, perełkami błyszczącymi i złotymi.

4

Krem

Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, dodać zawartość opakowania kremu, miksować przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzeć miękkie masło. Dodać je do kremu, wszystko razem miksować jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki Barwnika spożywczego czerwonego, krem dokładnie wymieszać aż będzie jednolity.

5

Dekorowanie

Biszkopty ściąć z wierzchu żeby były równe. Pierwszy biszkopt posmarować kremem, przykryć go drugim blatem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie równo rozsmarować końcową warstwę kremu. Po nałożeniu całego kremu ułożyć na wierzchu koronę z wafli, żeby wafle się nie przewracały można je podeprzeć pozostałymi piankami przekrojonymi na pół. Boki tortu udekorować piankami w lukrze a wierzch ozdobić perełkami. Dekoracje najlepiej nakładać na tort tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z koroną dla dzieci

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1750 kJ
418 kcal
1206 kJ
288 kcal
Tłuszcz 14.25 g 9.83 g
Węglowodany 65.77 g 45.36 g
Białko 6.58 g 4.54 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.